ájnánáná

kedd, november 11th, 2008 | Besorolás nélkül

Vannak néha értékek, igazi kincsek amik kimaradnak az ember életéből. Kezdetben. Aztán ha eléggé nyitottak vagyunk akkor előbb utóbb azért persze megkerülnek az elmaradott dolgok és helyére tétetnek. Ilyen nálam a népzene és a néptánc is. No meg persze ilyen Muzsikás bartók albumja. Ma jött el az ideje, hogy megkerült ez az alap mű és sikerült elejétől végéig meghallgatni. Ahogy egy zenész barátom megjegyezte, ez egy nagyon jól összeállított korong. Elejétől végéig tartott a bizsergés legszívesebben táncra perdülne az ember. 🙂 Sokat lehetne beszélni az évszázados hagyományokról, azokról amik évek során csiszolódtak és csiszolódnak még most is. Hordozzák sok-sok ember örömét és bántatát, élményt adott és vigasztalt már annyi embert. Képmásban olvastam a minap (Écsi Gyöngyi mesélőt faggatják):

„- Az Élet vizében egy tetovált, bőrszerkós rockert is be tudtál vonni szereplőnek, aki láthatóan nagyon élvezte a játékot.
– Ez azért lehet, mert a világ, amit megidézünk, a népmese világa több, mint ami látszik belőle. Évezredek sűrítették, a régi öregek még tudták, hogy a mesemondás közben valójában a Tejúton közlekednek csillagról csillagra… Valami olyasmit szólít még mélyen bennünk, amire már nem igazán emlékszünk, csak a kollektív tudattalanunk sejti.”

Lehet misztifikálni, lehet köré akármilyen magyarázatot köríteni, a lényeg mégis tettenérhető ott is és itt is. De minek mindent magyarázni? Engedni kell, hogy megközelítsen és átjárjon. Hagyni kell had jöjjön, és nem foglalkozni a világ irányaival skatujázásával. Előbb utóbb úgyis megtalál mindenkit (mint az agiátor elvtárs :D).

Mérai lassú csárdás és szapora

ui: Üzenem a messziről érkezett leánynak, hogy most keresse meg a Muzsikást, mert most már jó! 😉

1 hozzászólás to ájnánáná

visha
2008 november 12.

Köszönöm szépen! 🙂

Leave a comment

Search

Olavasom